Helgvanor och tandhälsa

Boka tid hos din tandläkare i Göteborg hos Aqua Dental

 

M25 606

 

Äntligen fredag. Du köper hem en flaska vin, eller förresten, två är lika bra. Den ena flaskan korkar du upp samtidigt som du lagar maten. En del av vinet försvinner ner i grytan och ett glas häller du upp till dig själv. Du låter vinet snurra runt i gommen, smakar av och sväljer. Visst är det gott! Du smakar lite på fredagsgodiset. Fem bitar bara, ingen märker.

För många av oss låter detta bekant. Lite vin på fredagen och lördagen. Kanske även på söndagskvällen, eller varför inte på en regnig tisdag. Ett glas bara. Det viktiga här är att vara medveten om vad som händer med dina tänder undertiden. Både rött och vitt vin innehåller nämligen mycket syra vilket bidrar till att munnens pH-värde sänks. Ju mer syra, desto större skada på emaljen.

Alkohol över lag och vin i synnerhet har en negativ inverkan på vår munhälsa. Varför? Primärt på grund av:
* Syror
* Färgämnen
* Mineraler

Därför är det viktigt att du besöker din tandläkare regelbundet. Läs mer om tandläkare göteborg centrum.
Redan vid pH-värde 5 – 5,7 börjar det bli för lågt för vår emalj att hantera. När vi dricker vin kan pH-värdet sjunka ända ned till 2,9 – 3,5. Utöver pH-värdet visar även mängden kalcium och fosfor på hur mycket slitningar vår emalj utsätts för vid i detta fall konsumtion av alkohol. Öl sänker exempelvis pH-värdet ännu mer medan whisky ökar mängden kalcium som bildas då emaljen löses upp.
När du väljer att smaka av vinet genom att skölja runt det i munnen blir att alla tänder noggrant genomsköljda och vinets påverkan på tänderna än värre. Att rekommendera är därför att undvika eller sluta med denna vana och istället dricka ”som vanligt” alternativt att du mellan vinmunnarna varvar med att skölja munnen med ett glas vatten. Detta för att neutralisera pH-värdet. Vattnet hjälper nämligen till att skölja bort vinets syra ifrån tänderna.
En annan sak att ta med sig är att inte borsta tänderna direkt efter att du har druckit vin eftersom det påskyndar slitningsprocessen. Varför? Jo för att din emalj redan är uppmjukad och försvagad. Istället bör du skölja med vatten följt av borstning tidigast efter en timma.

 

Se filmen om hur du borstar dina tänder:

Dental issues